• Mikko Tiihonen, erikoislääkäri, tuotekehitysjohtaja, Valuecode Oy
  • 17.3.2020
Artikkeli

Koronavirus, karanteenit ja etälääketiede

Suomi on tällä hetkellä mahdollisesti yhden historiansa pahimman epidemian kynnyksellä. Tuhansia ihmisiä on karanteenissa, vähintäänkin sadat ovat sairastuneet. Monien kansalaisten mielestä tilanne näyttää kehittyneen yhteiskuntamme reagointikykyä nopeammin. Vielä muutama viikko sitten rauhoiteltiin suomalaisia, ettei koronaviruksesta tarvitse olla huolissaan. Nyt on suljettu oppilaitoksia, kielletty massatilaisuudet ja kehotettu ihmisiä pysyttelemään kotonaan.

On erittäin hyvä, jos kyseessä on ollut viranomaisten harkittu strategia epidemiaan valmistautumiseksi kaikessa hiljaisuudessa, paniikkia lietsomatta. Se seikka, että nopeasti perustetut neuvovat puhelimet ovet ruuhkautuneet pahoin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Internet-sivut eivät monena päivänä ole latautuneet, on kuitenkin huolestuttava.

Kotona eristyksissä oleminen lisää monien ahdistusta. Tiedon tarve on valtava ja kansalaisten keskuudessa kiertää erilaisia sähköisiä ketjukirjeitä, joissa annetaan jopa pahasti harhaanjohtavaa tietoa ja huonoja neuvoja epidemiaan varautumiseksi.

Pahinta on, mikäli huolestuneet kansalaiset hakeutuvat lievien oireiden takia terveydenhuollon päivystyksiin ja muihin palvelupisteisiin. Mikäli he eivät ole saaneet tartuntaa, altistuvat he mahdollisesti tartunnalle matkustaessaan ja odottaessaan pääsyä vastaanotolle. Jos taas heillä on lieväoireinen tartunta, altistavat he monet muut ihmiset ja terveydenhuollon henkilökunnan tartunnalle. Etälääketiede tarjoaa tähän ratkaisuja.

Potilaat voitaisiin monissa tapauksissa hoitaa ilman käyntiä terveydenhuollon toimipisteessä. Sähköiseen tiedokeruuseen perustuvilla, terveydenhuollon muihin järjestelmiin integroiduilla virtuaalivastaanotoilla potilas voisi kertoa oireensa ja saada sen perusteella automaattisen ohjauksen: joko hoitaa lieviä oireita oireenmukaisesti kotona, saada selvemmissä oireissa kontaktin terveydenhuollon ammattilaiseen tilanteen selvittämiseksi, tai kehoituksen hakeutua välittömästi päivystykseen vakavissa oireissa. Suojatun viestinnän ja videoyhteyden avulla olisi mahdollista seurata tilanteen kehittymistä kotona ja antaa hoito-ohjeita muuttuvassa tilanteessa. Muidenkin sairauksien hoidossa ja erityisesti kontrollikäynneissä tulisi suosia etäyhteyksiin perustuvia ratkaisuja.

Tällä tavoin voisimme jarruttaa epidemian leviämistä ja suojata sekä terveitä ihmisiä, että terveydenhuollon ammattilaisia sairastumiselta. Ratkaisut ovat olemassa ja ne voidaan ottaa nopeasti käyttöön. Forsante-myynti auttaa tässä mielellään.