• Tiina Tiihonen
  • 20.5.2019
Referenssi

Forsante helpottaa Karviaisten henkilökuntaa ja potilaita

Peruskuntayhtymä Karviainen oli yksi Forsante Antikoagulaatiohoito-palvelun ensimmäisistä käyttäjistä vuonna 2015. Avovastaanoton osastonhoitajan Ritva Räikkösen mukaan Forsante otettiin helpottamaan työlään antikoagulaatiohoidon pyöritystä: potilaille jouduttiin soittamaan valtava määrä puheluita liittyen uusiin lääkeannostuksiin ja seuraaviin kontrollikäynteihin. Forsante Antikoagulaatiohoito-palvelun avulla puhelu-rumbasta päästiin eroon.

Forsanten käyttöönotto ja omaksuminen sujui Räikkösen mukaan hyvin. ”Yhteistyö Valuecoden ihmisten kanssa oli alusta asti hyvin tiivistä. Meitä kuunneltiin ja meidät pidetiin ajan tasalla kaikesta, kun palvelun käyttöä aloiteltiin.  Ja näin on toki vieläkin.”

Karviaisen hoitohenkilökunta on ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi Forsanten käyttöliittymän kehitystyössä, minkä ansiosta palvelusta on saatu juuri heidän tarpeisiinsa sopiva. Nykyään palvelu on käytössä Karviaisen alueen kaikissa yksiköissä. Antikoagulaatiohoidon hoitokäytännöt noudattavat kansallisia ohjeita ja ovat hyvin samanlaiset kaikkialla Suomessa. Tämän vuoksi Karviaisen hoitohenkilökunnan aktiivisuus hyödyttää kaikkia Forsantea käyttäviä terveydenhuollon organisaatiota.

Hoitokäytäntö yhdenmukaistunut

Peruskuntayhtymä Karviaisessa on oltu niin tyytyväisiä Forsante-palveluun, että suunnitelmat jatkolle on jo luotu: seuraavaksi Forsante otetaan käyttöön myös suorilla antikoagulanteilla toteutettavassa hoidossa. Räikkösen mukaan Forsanten hyödyt ovat konkretisoituneet työn helpottumisena ja myös hoidon laadun parantumisena.

Ensinnäkin palvelu nopeuttaa meidän työtämme antamalla automaattisesti uuden lääkeannostuksen ja kontrolliajan. Puheluiden soittelua ei ole myöskään ikävä. Toiseksi, ja vielä tärkeämpänä hyötynä, on hoidon muuttuminen yhdenmukaisemmaksi ja turvallisemmaksi potilaille.

Myös potilaat ovat olleet tyytyväisiä Forsanteen. Räikkösen mukaan uuden omaksuminen oli toki joillekin vaikeampaa kuin toisille, mutta näin parin vuoden jälkeen kukaan ei enää luopuisi palvelusta.