• Tiina Tiihonen
  • 18.5.2019
Referenssi

Forsantesta koko Kymeenlaakson maakunnan ratkaisu

Kotkan vastaanottopalveluiden tilanne ei aiemmin poikennut merkittävällä tavalla muiden terveyskeskusten tilanteesta. Työntekijöillä oli kädet täynnä työtä, kun lääkeannostuksia ja ohjeistuksia jouduttiin soittelemaan varfariini-potilaille. Tämän seurauksena vastaanotto ruuhkautui. Forsanten käyttöönotto kuitenkin muutti tilanteen, kun rutiinitehtävät automatisointiin. Henkilökunnalla jäi automatisoinnin ansiosta paremmin aikaa potilaiden kohtaamiseen.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten tietohallinnon projektipäällikön Riitta Johannala-Kemppaisen mukaan Forsante otettiin käyttöön helpottamaan niin työntekijöiden kuin potilaiden arkea. Forsante Antikoagulaatiohoito-palvelu automatisoi varfariinin ja suorien antikoagulanttien annostelun ja seurannan tekoälyn avulla.

Forsanten avulla saimme korvattua työläät puhelut tekstiviesteillä ja potilaat saivat itselleen selkeät ja laadukkaat ohjeet, jotka pysyvät tallessa. Tiedonkulku on nyt huomattavasti sujuvampaa

Forsante otettiin alunperin käyttöön Kotkan kaupungin vastaanottotoiminnassa. Tästä palvelu on laajentunut koko Kymenlaakson maakunnan ratkaisuksi. Nykyään Forsantea käytetään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kaikissa yksiköissä. Näihin kuuluvat terveyskeskusten lisäksi myös esimerkiksi keskussairaala ja kotiasumisen hoivapalvelut.

 

Laatua automatisoinnin kautta

Johannala-Kemppaisen mukaan Forsanten käytön aloittaminen sujui helposti.

Valuecoden kanssa on äärimmäisen helppoa työskennellä. Heti alusta lähtien meitä selvästi kuunneltiin ja toiveemme ja ehdotuksemme otettiin myös tuotekehityksessä huomioon.

Moni varfariini-potilaista on jo melko iäkkäitä. Johannala-Kemppainen myöntää, että alkuun jännitti, miten he suhtautuisivat Forsanteen. Pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä potilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä.

Kukaan potilaista tai henkilökunnasta ei haluaisi palata vanhaan järjestelmään, nyt kun olemme päässeet näkemään Forsanten hyödyt.

Johannala-Kemppaisen mukaan tiedonkulun sujuvoittamisen lisäksi Forsante-palvelu on systematisoinut hoitoa ja sitä kautta myös parantanut hoidon laatua ja potilasturvallisuutta.

Palvelun automatisoinnin avulla saamme nopeasti selkeät annostukset ja ohjeet seurantaan. Laadukkaan ja luotettavan prosessin ansiosta potilaiden INR-tasot ovat tasoittuneet. Lisäksi potilasturvallisuus on myös parantunut, kun meillä on sama järjestelmä kaikkien yksiköiden ja osastojen käytettävissä.