Referenssi

Forsantesta koko Kymeenlaakson maakunnan ratkaisu

Lue referenssi
  • 18.5.2019

Kotkan vastaanottopalveluiden työntekijöillä oli ennen kädet täynnä työtä, kun uusia lääkeannostuksia- ja ohjeistuksia jouduttiin soittelemaan varfariini-potilaille. Samaan aikaan potilaat saapuivat hakemaan reseptejään ja silloin vastaanotolle syntyi pakostakin ruuhkaa. Vastaus näin haasteisiin on ollut Forsante.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten tietohallinnon projektipäällikön Riitta Johannala-Kemppaisen mukaan Forsante otettiin käyttöön helpottamaan niin työntekijöiden kuin potilaiden arkea. Forsante Antikoagulaatiohoito-palvelu automatisoi varfariinin ja suorien verenohennuslääkkeiden annostelun ja seurannan tekoälyn avulla.

Forsanten avulla saimme korvattua työläät puhelut tekstiviesteillä ja potilaat saivat itselleen selkeät ja laadukkaat ohjeet, jotka pysyvät tallessa. Tiedonkulku on nyt huomattavasti sujuvampaa

Aluksi Forsante otettiin käyttöön vain Kotkan vastaanottotoiminnassa, mutta nyt palvelu on laajentunut koko Kymenlaakson maakunnan ratkaisuksi. Palvelua käytetään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kaikissa yksiköissä, esimerkiksi keskussairaalassa ja kotiasumisen hoivapalveluissa.

 

Laatua automatisoinnin kautta

Johannala-Kemppaisen mukaan Forsanten käytön aloittaminen sujui helposti.

Valuecoden kanssa on äärimmäisen helppoa työskennellä. Heti alusta lähtien meitä selvästi kuunneltiin ja toiveemme ja ehdotuksemme otettiin myös tuotekehityksessä huomioon.

Moni varfariini-potilaista on jo melko iäkkäitä. Johannala-Kemppainen myöntää, että alkuun jännitti, miten he suhtautuisivat Forsanteen. Pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä potilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä.

Kukaan potilaista tai henkilökunnasta ei haluaisi palata vanhaan järjestelmään, nyt kun olemme päässeet näkemään Forsanten hyödyt.

Johannala-Kemppaisen mukaan tiedonkulun sujuvoittamisen lisäksi Forsante-palvelu on systematisoinut hoitoa ja sitä kautta myös parantanut hoidon laatua ja potilasturvallisuutta.

Palvelun automatisaation avulla saamme nopeasti selkeät annostukset ja ohjeet seurantaan. Laadukkaan ja luotettavan prosessin ansiosta potilaiden INR-tasot ovat tasoittuneet. Lisäksi potilasturvallisuus on myös parantunut, kun meillä on sama järjestelmä kaikkien yksiköiden ja osastojen käytettävissä.